بایدها و نبایدهای فرزندپروری

5 کار ممنوع در تنبیه کردن کودک

تنبیه

 

در تربیت فرزند مهم‌ترین ابزاری که در اختیار دارید، تشویق و تنبیه است. در واقع کودکان بیش از آن که با دستورات شما تربیت شوند با تشویق و تنبیه تربیت می‌شوند. اما آنچه بیشتر والدین به عنوان تنبیه می‌شناسند، یک روش خشن و آزارنده است. در حالی که تنبیه به معنای «آگاه کردن» و «توجه دادن» است به گونه‌ای که فرزندتان با عواقب کار اشتباه خود آشنا شود و از آن دست بردارد. به همین دلیل بهترین شیوه تنبیه محروم سازی موقت کودک از کاری که دوست دارد و چیزی که از آن لذت می‌برد است.

در ادامه به برخی از روش‌های اشتباه و مخرب تنبیه کودک که بیشتر والدین به کار می‌برند اشاره می‌کنیم.

 

روش‌هایی که باید از شیوه تربیتی شما حذف شوند و جای خود را به تنبیه اصولی بدهند

 

  1. تنبیه بدنی:

تقریبا همه پدر و مادرها می‌دانند که یکی از بدترین روش‌های تنبیه، تنبیه فیزیکی و بدنی است اما باز هم دچار آن می‌شوند. شاید به این دلیل که خودشان هم قربانی چنین تنبیهی بوده‌اند و وقتی با اشتباه‌های فرزندشان مواجه می‌شوند ناخوادآگاه در قالب والدین خود عمل کرده و به کتک زدن روی می‌آورند.

اما واقعیت این است که کتک زدن شاید با ایجاد درد جسمی یا ترس و وحشت در کودک برای مدتی رفتار او را کنترل کند اما کمکی به حل مشکلات اساسی نمی‌کند. کتک زدن در واقع آموزش عملی خشونت است و کودکی که کتک خورده به راحتی نسبت به دیگران پرخاش و خشونت می‌ورزد. علاوه بر این کتک زدن باعث سرکوب عزت نفس و اعتماد به نفس کودک می‌شود و به او می‌آموزد خشونت راهی برای حل مساله است. همچنین کودک از آنجایی که توانایی جسمی مقابله با شما یا دفاع از خودش را ندارد، در پاسخ به کتک‌ها لجبازی بیشتری می‌کند و رابطه شما بیش از پیش وارد چالش می‌شود.

بیشتر بدانید  چطور با کودک درباره آزار جنسی صحبت کنیم؟

 

  1. تحقیر و سرزنش:

برچسب زدن به کودک، دادن لقب‌های منفی به او و مقایسه کردنش با کسانی که از او بهتر هستند باعث تحقیر کودک می‌شود. شاید شما فکر کنید که با تحقیر کردن کودک انگیزه تغییر و تحول را در او به وجود می‌آورید و باعث می‌شوید خودش را اصلاح کند. اما تحقیر نتیجه عکس دارد. کودک تحقیر شده، خودش را بی‌ارزش و دوست نداشتنی می‌بیند و انگیزه‌ای برای بهتر شدن نخواهد داشت. او از شما متنفر خواهد شد و از هر فرصتی برای مقابله با شما استفاده خواهد کرد.

 

  1. فریاد و ناسزا:

بچه‌ها بیش از هر چیز با مشاهده رفتار بزرگترهایشان می‌آموزند. بنابراین اگر می‌خواهید کاری را انجام دهد به جای دادن زدن و ناسزا گفتن خودتان دست به کار شوید و به صورت عملی، روش انجام آن کار را به کودک یاد بدهید. والدی که زود از کوره در می‌رود، ناسزا می‌گوید و با فریاد و خشونت رفتار می‌کند به فرزندش حل مساله یا رفتار درست را نمی‌آموزد. بلکه او را تبدیل به شخصیتی سردرگم، ترسیده و مضطرب می‌کند که نمی‌تواند درست را از غلط تشخیص دهد.

 

  1. قهر و زندانی کردن کودک :

اگر شما هم از آن والدینی هستید که برای تنبیه کودک او را در اتاقش حبس می‌کنید یا با او قهر می‌کنید باید در روش تنبیهی خود تجدید نظر کنید. قهر کردن با کودک یعنی نادیده گرفتن او و برآورده نکردن نیازهایش. زندانی کردن کودک در اتاقش هم معنای مشابهی دارد. این دو رفتار باعث می‌شوند کودک احساس بی‌ارزشی کند. بترسد که شما را برای همیشه از دست داده و سرخورده و مضطرب شود. در حالی که هدف شما از تنبیه باید اصلاح رفتار اشتباه و متوجه کردن کودک باشد. نه نابود کردن شخصیت و سلامت روانی او.

بیشتر بدانید  هوش جنبشی حرکتی چیست و چگونه آن را در کودکان تقویت کنیم؟ آکام

 

  1. تهدید و ترساندن کودک :

بعضی از والدین برای تنبیه کودک با گفتن جملاتی مثل «وایسا بابات بیاد» او را از پدر می‌ترسانند. بعضی دیگر از والدین دست به دامان آقا گرگه، آقا دزده، لولو و… می‌شوند تا به واسطه رعب انگیز بودن این موجودات خیالی کودک را مهار کنند. اما واقعیت این است که متوسل شدن به این موجودات خیالی باعث اضطراب، ناامنی و احساس بی‌اعتمادی در کودک می‌شود.

از سوی دیگر این تهدیدها به مرور کارکرد خود را از دست می‌دهند و کودک یاد می‌گیرد که قرار نیست هیچ لولویی از راه برسد و او را ببرد. تهدید کردن کودک با خشم پدر یا آمپول آقای دکتر هم شاید چندباری نتیجه بخش باشد اما به اثرات مخربی که در رابطه کودک با پدرش یا ترسیدن او از دکتر می‌گذارد نمی‌ارزد. ضمن این که اگر این تهدیدها عملی نشوند، باعث می‌شوند کودک یاد بگیرد حرف شما پشتوانه ندارد و او دیگر از شما حساب نخواهد برد.

 

 

نویسنده: آرزو رستم زاد

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید


مکیدن انگشت

علل و درمان مکیدن انگشت شست در کودکان

  کودک شما ممکن است مکیدن انگشت شست خود را در رحم شروع کرده باشد. احتمالاً از شروع هفته 30 ام بارداری. طبیعی است که نوزادان و کودکان خردسال انگشتان …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
OCD

آنچه باید درمورد وسواس کودکان بدانیم

باید و نباید ها برای والدین کودکان مبتلا به OCD اگر والدین کودکی هستید که به اختلال وسواس فکری مبتلا است، به خوبی می دانید که درگیر شدن در یک …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
اهمیت آغوش گرفتن کودک

7 اهمیت شگفت انگیز در آغوش گرفتن کودک- اهمیت بغل کردن کودک

  اهمیت در آغوش کشیدن فرزندان را نمی توان دست کم گرفت. در آغوش گرفتن مزایای زیادی برای افراد فراهم می کند، اما به صورت ویژه در رشد کودک، بسیار …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
اشتراک گذاری

با کودکی که اسباب بازی هایش را به دیگران نمی دهد چه کنیم؟ آموزش اشتراک گذاری به کودک

  یکی از مشکلات رایج پدر و مادرها این است که کودکشان حاضر نیست اسباب بازی‌ها یا وسایل شخصی‌اش را با دیگران به اشتراک بگذارد و مفهوم اشتراک گذاری را …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
تربیت کودک

5 اشتباه رایج در تربیت کودک

هیچ پدر یا مادری در تربیت کودک بی‌اشتباه نیست اما گاهی اشتباه‌هایی مرتکب می‌شویم که می‌توانند کنترل اوضاع را از دستمان خارج و تربیت کودک را با چالش‌های جدی رو …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
بی احترامی

با کودکی که بی احترامی میکند چه کنیم؟

  گاهی ممکن است با همه تلاشی که برای تربیت یک کودک با ادب کرده‌اید، باز شاهد رفتارهای نامناسب و بی احترامی او به خود و دیگران باشید. قطعا تحمل …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین ویدیوها
علت اصلی لجبازی بچه ها چیست؟ لجبازی بچه ها یعنی چی ؟ در این ویدیو به بررسی علت اصلی...
سوالات شایع خانم ها راجع به دوران پیش از بارداری – قسمت اول پیش از بارداری چه نکاتی مهم است؟ و چه سوالاتی شایع است؟...
چه زمان باید از تب کردن فرزندمان نگران شویم؟ خانم دکتر هانیه شهامت در مورد تب کردن در کودکان و اینکه...
×