مشکلات خاص در کودکان

دندان قروچه در کودکان

دندان قروچه

کودکتان دندان قروچه میکند و شما به تازگی متوجه این موضوع شده اید؟ ممکن است از خود بپرسید که آیا این رفتار طبیعی است؟ صدای ناخوشایند می تواند باعث نگرانی شود، اما معمولاً این رفتار بی خطر است. فقط در برخی موارد باید وارد عمل شوید.

بیاموزید که چرا کودکان نوپا دندان های خود را می سایند، و چه زمانی باید اقدام کنید.

 

دندان ساییدن (قروچه) چیست؟

دندان ساییدن توسط پزشکان به دندان قروچه معروف است و در کودکان بسیار شایع است. این اتفاق زمانی رخ می دهد که فرد فک بالا یا پایین خود را به سمت پایین فشار داده و دندان ها را بر علیه یکدیگر حرکت دهد. دندان ساییدن بیماری محسوب نمی شود، اما برخی اختلالات دیگر ممکن است آن را بدتر کند.

ساییدن در هنگام خواب

به ساییدن دندان در هنگام خواب، دندان قروچه مربوط به خواب گفته می شود.

طبق اعلام آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، دندان ساییدن به خصوص در کودکان هنگام خواب معمول است. زیرا در هنگام خواب عضلات فک منقبض می شوند.

اگر انقباضات فک خیلی قوی باشد، می تواند باعث ساییدن شود. ممکن است آنقدر صدا بلند باشد که بتوانید آن را بشنوید. اما بیشتر اوقات اگر در خواب اتفاق بیفتد، غیرارادی است. به این معنی که کودک شما حتی از انجام این کار آگاه نیست.

دندان قروچه اغلب در هنگام خواب عمیق یعنی مرحله دوم خواب رخ میدهد. بیشتر مواقع کودکی که دندان هایش را روی هم می ساید، در طول این دوره از خواب بیدار نمی شود.

در برخی تحقیقات نشان داده اند که یکی از علائم اختلال در خواب در اثر ساییدن دندان وجود دارند، که باعث افزایش ضربان قلب،که با اصطلاح  “تحریکات خرد” نام میبریم میشود.

اگرچه کاملاً بیدار نمی شوند. اما این بدان معناست که کودک علائم تکانشی از خود نشان می دهد. البته پزشکان کاملاً مطمئن نیستند که آیا ساییدن دندان نتیجه برانگیختگی باشد، یا اینکه آیا تحریک به دلیل ساییده شدن دندان اتفاق می افتد، بنابراین بسیاری از دندان قروچه های شبانه هنوز یک راز هستند.

 

چه زمان باید نگران شدت دندان قروچه باشیم

شدت دندان قروچه می تواند در کودکان متفاوت باشد.

برخی از کودکان با چند بار در طول شب به صورت جزئی این مسئله را تجربه می کنند، در حالی که برخی دیگر دندان قروچه شدید دارند و این اتفاق صدها بار در طول شب برایشان رخ می دهد. به این ترتیب می توانید تصور کنید، که هرچه دندان ساییدن شدیدتر باشد و دفعات آن بیشتر باشد، خطر آسیب به دندان بیشتر می شود. پس میزان و زمان طولانی انجام عمل دندان قروچه می تواند باعث آسیب به دندان ها شود.

 

دندان قروچه در چه سنی شایع تر است؟

آکادمی اطفال آمریکا خاطرنشان می کند که دندان قروچه کردن در حدود 14 تا 17 درصد از کودکان اتفاق می افتد، و این می تواند در اوایل کودکی شروع شود. به محض اینکه دندان های بالا و پایین از طریق لثه بیرون بیایند.

اگرچه اکثر کودکانی که دندان های خود را می سایند، تقریباً بعد از شش سالگی به این رفتار پایان می دهند، اما حدود یک سوم کودکان همچنان ساییدن دندان ها را ادامه می دهند. تخمین زده می شود که حدود 18 درصد افراد بزرگسال در سنین  18 تا 29 سال نیز دندان قروچه کردن را تجربه می کنند. و کمتر از 6٪ آنها از سن 60 سالگی به بعد.

دندان قروچه کردن در بین دختران و پسران به نظر نمی رسد که تفاوت محسوسی داشته باشد و مطالعات نتایج متناقضی را نشان داده اند، اما آنها تأیید می کنند که دندان قروچه در دختران و پسران اتفاق می افتد.

 

علائم ساییدن دندان در کودکان چگونه ظاهر میشود؟

اغلب  والدین فقط با مشاهده کودک در حین انجام دندان قروچه متوجه انجام آن عمل در وی می شوند. کودک همان گونه که قبلا اشاره کردیم از انجام این کار آگاه نیست.

در برخی موارد، کودک دندان های خود را در حالی که بیدار است نیز بر روی هم می سایید.  والدین یا مراقبین کودک می توانند با پرت کردن حواس کودک توجه او را از این رفتار دور کنند. یک ابزار تشخیصی به نام Bitestrip وجود دارد که می توان از آن در خانه استفاده کرد و این ابزار به شما کمک می کند تا در هنگام انجام دندان قروچه متوجه آن شوید، اما در بیشتر اوقات، این دستگاه فقط در بزرگسالان یا موارد شدید استفاده می شود.

بیشتر بدانید  6 فایده نگهداری از حیوانات خانگی برای تربیت کودک-آکام

 

چه عواملی در دندان قروچه کودک نقش دارد؟

پزشکان کاملاً مطمئن نیستند که چه عواملی باعث ساییدن دندان می شود. اما این احتمال وجود دارد که عوامل زیادی در دندان قروجه کودک نقش دارند.

خبرنامه ارتودنسی یا Dental Press توضیح می دهد که متخصصان فکر می کنند سیستم های عصبی مرکزی، دهان، چرخه خواب و بیداری، ژنتیک و محیط همه در ایجاد دندان قروچه در کودکان دخیل هستند.

در برخی موارد، بین اختلالات خواب و دندان قروچه مانند آپنه خواب رابطه مستقیم وجود دارد. اگرچه این مورد در بزرگسالان بیشتر اتفاق می آفتد. هنگامی که کودک نوپا در شب یا هنگام خواب دندان قروچه میکند، ممکن است هیچ دلیلی وجود نداشته باشد. با این حال برای برخی از کودکان، ساییدن دندان می تواند بر اثر استرس یا اضطراب، مانند یک رویداد بزرگ در زندگی کودک یا فشار مازاد بر او باشد.

دندان قروچه همچنین می تواند در اثر وجود درد در کودک شما باشد. به عنوان مثال، اگر در حال دندان درآوردن است یا کودکتان عفونت گوش دارد، ممکن است این کار را انجام دهد. در واقع از این طریق کودک شما به عنوان راهی برای تسکین درد به دندان قروچه پناه ببرد. همچنین بعضي از كودكان ممكن است در اثر نامرتب بودن  بعضی از دندان هایشان، دندان هاي خود را بسایند.

 

دندان قروچه چه تأثیری بر سلامتی میگذارد؟

در بیشتر موارد، ساییدن دندان خطری ندارد. از آنجا که ساییدن دندان در کودکان زیر شش سال اتفاق می افتد و با بزرگتر شدن آنها تمایل بیشتری دارند که این عادت را از بین ببرند. این عمل هیچ آسیب دائمی نخواهد داشت زیرا آنها هنوز دندان های دائمی خود را در نیاورده اند.

هر کودکی متفاوت است و اگر هر گونه نگرانی یا خرابی در دندان های کودک خود مشاهده کردید، باید با پزشک یا دندانپزشک وی صحبت کنید.

اگر کودک شما شش سال  اول زندگی خود را پشت سر گذاشته است و هنوز علائم دندان قروچه را نشان می دهد، بهتر است با یک دکتر یا دندانپزشک و مشاور کودک خود صحبت کنید تا ببینید چه گزینه هایی برای جلوگیری از آسیب طولانی مدت به دندان های آنها دارید. مشخص کنید که چه دلیلی (در صورت وجود) می تواند باعث دندان قروچه کردن کودک شود.

 

اثرات رفتاری

بعضی از والدین ممکن است نگران عادت دندان قروچه فرزند خود باشند. بر اساس آمارهای محدودی که نشان می دهد دندان قروچه با رفتار منفی در کودکان ارتباط دارد. به عنوان مثال در سال 2008، آكادمی پزشكی خواب آمریكا (AASM) با انتشار بیانیه ای توضیح داد كه بین دندان قروچه در نوزادان و مشكلات سازگاری در مدرسه و همچنین رفتارهای كنترل اجتماعی، ارتباط وجود دارد.

والدین در نظرسنجی های خود گزارش دادند که همان کودکانی که در شب دندان قروچه دارند. در تنظیم شرایط پیش دبستانی نیز مشکلاتی را نشان می دهند. این افراد با همسن و سالهای خود کمتر معاشرت میکنند و در محیط های اجتماعی عقب تر هستند. در این مطالعه، والدین گزارش دادند که 36.8٪ از کودکان پیش دبستانی یک یا چند بار در هفته دندان قروچه میکنند. در حالی که 6.7٪ بچه ها این کار را چهار بار یا بیشتر در هفته انجام می دهند.

یافته های AASM بر اساس 2000  کودک پیش دبستانی است، و پس از پر کردن نظرسنجی والدین در مطالعه در مورد رفتارهای کودکان نوپا، عملکرد مدرسه، توانایی های اجتماعی و الگوهای ساییدن دندان کشف شده اند.

با این حال در نهایت، این مطالعه رابطه ای علت و معلولی بین دندان قروچه و رفتار منفی پیدا نکرد است. فقط این رابطه وجود دارد. این مطالعه همچنین نشان داد که هر چه دندان قروچه در کودکان بیشتر باشد، والدین میزان بروز رفتارهای منفی اجتماعی را نیز گزارش می دهند. به این معنی که عوامل دیگری نیز در این امر دخیل هستند.

یک مطالعه بیشتر در سال 2006 در سایت Sleep  صورت گرفته که نشان میدهد که ساییدن دندان با سطح هوشی پایین یا ریفلاکس اسید معده در کودکان ارتباط ندارد. اما به نظر می رسد که دندان قروچه کردن در برخی از کودکان با مشکلات رفتاری ارتباط دارد.

بیشتر بدانید  چرا کودکی مهم است؟

به طور مشخص، 40٪ از کودکان در این مطالعه دارای امتیازات بالاتری داشتند. امتیازات بالاتر در چک لیست به معنای مشکلات عدم توجه و رفتار است و به نظر می رسد هرچه دندان قروچه بیشتر باعث بیدار شدن کودکان می شود، خطر عدم توجه و مشکلات رفتاری  در آنها بیشتر است.

مطالعه دیگری توسط یک مجله دندانپزشکی نیز نشان داد که دندان قروچه شبانه در کودکان زیر 12 سال و معمولاً در حدود 4 سالگی نیز با برخی بی نظمی های رفتار از جمله بیش فعالی، بدخلقی و عملکرد تحصیلی ضعیف همراه است.

از نظر جسمی، کودکانی که زمان شب دندان قروچه می کردند نیز بیشتر دچار بیماری های پزشکی مزمن مانند آلرژی، آسم و عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی می شدند.

 

دندان قروچه چه تأثیر بر خواب دارد؟

دندان قروچه کودک

 

بسیاری از مطالعات انجام عمل دندان قروچه را در خواب بررسی کرده است. در نتیجه این نظریه را مطرح کرده اند که ساییدن دندان بیشتر در کودکانی که در سن پیش دبستانی هستند، ممکن است در خواب با کیفیت آنها تداخل داشته باشد. که می تواند با رفتارهای منفی و انزوای اجتماعی در ارتباط باشد. کودکان نوپا و پیش دبستانی به 13 تا 14 ساعت خواب با کیفیت در شبانه روز نیاز دارند.

اگر دندان قروچه کردن در خواب اختلال ایجاد می کند، میبایست از مشاور کودک خود کمک بگیرید و علت ایجاد ساییدن را تشخیص دهید.

در برخی مواقع  ممکن است یک مطالعه بر روی روند خواب تضمین کند که آیا اختلال خواب باعث ساییدن دندان می شود.

اما با این وجود معمولاً دندان قروچه كودك را بیدار نمی كند و در خواب اختلال ایجاد نمی كند. بنابراین به ندرت باعث اختلال در خواب او می شود. با این حال، اگر شما خانواده ای هستید که اتاق خواب مشترک  با کودک خود دارید. یا اگر کودک نوپای شما در یک اتاق با یک فرد بزرگسال یا خواهر و برادر خود شریک است. لازم است بدانید که ساییدن دندان توسط گودک ممکن است به قدری بلند باشد که خواب افراد دیگر را مختل کند. بنابراین فراموش نکنید که خواب شما نیز مهم است!

اگر صدای  ساییدن دندان کودک نوپای شما مانع از استراحت مورد نیاز شما می شود و آزار دهنده است و ممکن است بخواهید به طور موقت کودک خود را به اتاق دیگری منتقل کنید.

 

چه موقع باید نگران باشید

بیشتر موارد ساییدن دندان در کودکان بی ضرر است و در نهایت خود به خود از بین می رود. اما، در موارد نادر، دندان  قروچه ممکن است به دلیل وضعیت دیگری باشد که باید رفع شود یا به مشکلات اضافی برای کودک نوپای شما منجر شود.

اگر کودک نوپای شما دندان قروچه دارد، توصیه می کنیم که موارد زیر را زیر نظر بگیرند و در صورت بروز یکی از این موارد موضوع را با پزشک کودک مطرح کنید.

 

  • در صورت بروز سردرد های مکرر
  • در صورت وجود علائم ضربه به دندان یا لثه مانند کبودی، تورم یا خونریزی
  • اگر به نظر می رسد فرزند شما هنگام بیدار شدن احساس درد یا ناراحتی دارد
  • اگر کودک نوپای شما به غذای گرم یا سرد حساسیت دندانی دارد

نکته

ساییدن دندان در میان کودکان نوپا و کودکان بزرگتر معمول است و در بیشتر موارد در هنگام خواب شب و بعد از ظهر اتفاق می افتد. اکثر کودکان تا شش سالگی از آن عبور می کنند.

از آنجا که بیشتر موارد ساییدن دندان قبل از این که کودک دندانهای دائمی خود را داشته باشد اتفاق می افتد، معمولاً آسیب دراز مدتی ایجاد نمی شود. در بیشتر اوقات، هیچ دلیل واقعی برای دندان ساییدن در کودکان وجود ندارد و کودک شما حتی متوجه نخواهد شد که آنها این کار را انجام می دهند.

با این حال، اگر دندان قروچه در رشد و نمو کودک شما تداخل ایجاد می کند، یا به نظر می رسد کودک شما علائم دیگری از جمله تب یا درد را دارد، حتماً با پزشک صحبت کنید تا علل اساسی را بررسی کند. اگر کودک شما بعد از شش سالگی دندان قروچه را متوقف نکرده است، باید با پزشک و احتمالاً دندانپزشک مشورت کنید.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر و نحوه آموزش نگهداری از دندان بهکودکتان ایجا را کلیک کنید.

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید


مکیدن انگشت

علل و درمان مکیدن انگشت شست در کودکان

  کودک شما ممکن است مکیدن انگشت شست خود را در رحم شروع کرده باشد. احتمالاً از شروع هفته 30 ام بارداری. طبیعی است که نوزادان و کودکان خردسال انگشتان …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
OCD

آنچه باید درمورد وسواس کودکان بدانیم

باید و نباید ها برای والدین کودکان مبتلا به OCD اگر والدین کودکی هستید که به اختلال وسواس فکری مبتلا است، به خوبی می دانید که درگیر شدن در یک …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
اهمیت آغوش گرفتن کودک

7 اهمیت شگفت انگیز در آغوش گرفتن کودک- اهمیت بغل کردن کودک

  اهمیت در آغوش کشیدن فرزندان را نمی توان دست کم گرفت. در آغوش گرفتن مزایای زیادی برای افراد فراهم می کند، اما به صورت ویژه در رشد کودک، بسیار …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
اشتراک گذاری

با کودکی که اسباب بازی هایش را به دیگران نمی دهد چه کنیم؟ آموزش اشتراک گذاری به کودک

  یکی از مشکلات رایج پدر و مادرها این است که کودکشان حاضر نیست اسباب بازی‌ها یا وسایل شخصی‌اش را با دیگران به اشتراک بگذارد و مفهوم اشتراک گذاری را …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
تربیت کودک

5 اشتباه رایج در تربیت کودک

هیچ پدر یا مادری در تربیت کودک بی‌اشتباه نیست اما گاهی اشتباه‌هایی مرتکب می‌شویم که می‌توانند کنترل اوضاع را از دستمان خارج و تربیت کودک را با چالش‌های جدی رو …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
بی احترامی

با کودکی که بی احترامی میکند چه کنیم؟

  گاهی ممکن است با همه تلاشی که برای تربیت یک کودک با ادب کرده‌اید، باز شاهد رفتارهای نامناسب و بی احترامی او به خود و دیگران باشید. قطعا تحمل …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین ویدیوها
علت اصلی لجبازی بچه ها چیست؟ لجبازی بچه ها یعنی چی ؟ در این ویدیو به بررسی علت اصلی...
سوالات شایع خانم ها راجع به دوران پیش از بارداری – قسمت اول پیش از بارداری چه نکاتی مهم است؟ و چه سوالاتی شایع است؟...
چه زمان باید از تب کردن فرزندمان نگران شویم؟ خانم دکتر هانیه شهامت در مورد تب کردن در کودکان و اینکه...
×