بایدها و نبایدهای فرزندپروری

7 توصیه ساده برای آشنا کردن بچه ها با مفهوم پول

مفهوم پول

بچه‌ها تا قبل از از 5 سالگی درکی از مفهوم پول و گرانی، ارزانی یا ارزش مادی یک کالا ندارند. برای آن‌ها ارزش هر چیز بر اساس علاقه‌ای است که به آن دارند و به همین دلیل گاهی عاشق یک اسباب بازی ارزان و‌ بی‌کیفیت می‌شوند و گاهی لباس‌های گران قیمت برایشان‌ بی‌اهمیت است.

بعد از 5 سالگی می‌توانید کم کم از مفهوم پول با کودک صحبت کنید. اما کودک شما هنوز آمادگی استفاده از پول را ندارد. او می‌تواند پول داشته باشد و آنها را در قلکش بیندازد، می‌تواند در بازی‌ها و نمایش‌ها، ادای خرید کردن را در بیاورد، اما هنوز کوچک‌تر از آن است که بخواهد به مغازه برود و خرید کند یا برای پول هایش تصمیمی بگیرد. چون هنوز درک درستی از مفهوم پول و ارزش مادی ندارد. برای این کار باید از 6 سالگی به بعد اقدام کنید و کودک را به احساس مالکیت پول، خرج کردن آن و… آشنا سازید.

اما اگر می‌خواهید بدانید چطور با کودک درباره پول صحبت کنید تا هم ارزش آن را بداند و هم با راه‌های به دست آوردن و خرج کردن پول آشنا شود، همراه ما باشید

 

در ادامه 7 نکته طلایی 

برای آشنا کردن بچه ها با مفهوم پول آورده شده است:

 

 

  1. تا قبل از 5 سالگی می‌توانید به جای صحبت مستقیم از پول از معادل‌های آن صحبت کنید.

مثلا با کودک ژتون‌های دست ساز درست یا ستاره‌های برچسبی کنید و در ازای هر کار خوب یک ژتون یا ستاره به او بدهید. وقتی تعداد خاصی ژتون (ستاره) جمع شد کودک می‌تواند با پرداخت ژتون‌ها یا پوچ کردن ستاره‌ها یک پاداش دلخواه مثل بستنی یا اسب بازی مورد علاقه‌اش را دریافت کند. با این کار به کودک معنای بده بستان را یاد می‌دهید. چیزی که دقیقا مبنا و اساس معاملات اقتصادی است.

 

  1. وقتی با فرزندتان به مغازه می‌روید برای درک بهتر مفهوم پول گاهی اجازه دهید او پول را به فروشنده بدهد.

درست به اندازه‌ای که نیاز است به او پول بدهید تا خرید او بقیه نداشته باشد. گرفتن بقیه پول بچه‌های 5 ساله را سردرگم می‌کند. خرید کردن به این شیوه باعث می‌شود کودک یاد بگیرد که هر چیزی دوست دارد توسط والدین یا از عالم غیب برای او فراهم نمی‌شود. بلکه باید به ازای آن چیزی پرداخت کند. این آموزش زمینه ساز یادگیری مفهوم «ارزش مادی» است.

بیشتر بدانید  برای علاقمند کردن بچه‌ها به کتاب خواندن چه باید کرد؟

 

  1. وقتی کودک به 5 سالگی رسید با او درباره اندازه‌ها صحبت کنید و این اندازه‌ها را در قالب مفهوم پول بگنجانید.

مثلا به او بگویید: «اگه بخوایم یه بیسکویت بزرگتر برداریم باید یه پول بزرگتر بدیم» یا «این پول کاغذیه از این پول آهنیه ارزشش بیشتره. با این پول کاغذی می‌تونیم یه عروسک بخریم اما با این آهنیه می‌تونیم یه آدامس بخریم». یادتان باشد تلاش برای آموختن این که «10 هزار تومان 10 برابر هزار تومان ارزش دارد» به کودکی که هنوز به مدرسه نمی‌رود کار اشتباه و‌ بی‌نتیجه‌ای است. به جای آن سعی کنید از مقیاس‌های بصری استفاده کنید تا در ذهن کودک ثبت شود. مثلا اندازه پول‌ها (بزرگ و کوچک)، جنس آن (اسکناس یا سکه) و یا رنگ پول را به او نشان بدهید.

 

  1. از 5 سالگی به بعد سعی کنید مفهوم پول و هزینه و پس انداز را به کودک یاد بدهید.

مثلا بگویید: «اگر دو روز بستنی نخریم می‌تونیم روز سوم با پولش یه کیک شکلاتی بخریم» یا «من هر روز به تو ایکس تومان پول می‌دم و آخر ماه می‌تونیم با این پول‌ها برات یه اسباب بازی جدید یا یه لباس جدید بخریم». به این ترتیب فرزند شما متوجه می‌شود که پول، تکه کاغذی است که ارزش دارد. او با جمع کردن تعدادی از آنها می‌تواند به چیزهایی که دوست دارد برسد.

 

  1. بچه‌ها اغلب نمی‌دانند که برای درآوردن پول باید زحمت کشیده شود.

آنها درک دقیقی از این که پول از کجا می‌آید و یا چقدر باید زحمت کشید تا پول به دست بیاید ندارند. اشتباه بعضی والدین این است که سعی می‌کنند با منت گذاشتن سر کودک یا یادآوری این که «من کار می‌کنم تا تو در رفاه باشی» به کودک مفهوم «پول در ازای کار و کوشش» را یاد بدهند. اما این روش هم اخلاقی نیست و هم برای کودک موضوعی گنگ و غیرقابل هضم است. به جای آن در قالب بازی و سرگرمی سعی کنید با کودک کاردستی‌هایی درست کنید و آنها را به اعضای خانواده بفروشید. رقم فروش این کاردستی‌ها ممکن است ناچیز باشد اما کودک یاد می‌گیرد اگر پول بیشتری می‌خواهد باید کار بیشتر و بهتری انجام دهد. در واقع می‌آموزد که پول از زمین سبز نمی‌شود و از آسمان نمی‌بارد. بلکه در ازای کار مشخصی به او داده می‌شود.

بیشتر بدانید  کشمکش های غیر منتظره در تربیت فرزند دوم چیست؟آکام

 

  1. پول تو جیبی فرزندتان را مبلغی ثابت در نظر نگیرید و آن را قابل افزایش یا کاهش تعیین کنید.

به این ترتیب کودک یاد می‌گیرد که در ازای انجام برخی رفتارهای درست یا وظایف جدید، ممکن است پاداش بیشتری دریافت کند یا در ازای برخی اشتباهات و کوتاهی‌ها ممکن است دریافتی کمتری داشته باشد. این آموزش هم باعث انگیزه و پشتکار او می‌شود و هم مقدمه یادگیری تفکر «کار آفرین» است.

 

  1. تا حد ممکن سعی کنید به عنوان جایزه یا کادو، به کودک پول یا کارت هدیه ندهید.

کودک در سنین کمتر از 7 سال چون درک درستی از اعداد و پول ندارد صرفا به فیزیک پول یا کارت هدیه علاقمند می‌شود و نمی‌تواند اهمیت و ارزش هدیه را درک کند.

 

نویسنده: آرزو رستم زاد

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید


مکیدن انگشت

علل و درمان مکیدن انگشت شست در کودکان

  کودک شما ممکن است مکیدن انگشت شست خود را در رحم شروع کرده باشد. احتمالاً از شروع هفته 30 ام بارداری. طبیعی است که نوزادان و کودکان خردسال انگشتان …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
OCD

آنچه باید درمورد وسواس کودکان بدانیم

باید و نباید ها برای والدین کودکان مبتلا به OCD اگر والدین کودکی هستید که به اختلال وسواس فکری مبتلا است، به خوبی می دانید که درگیر شدن در یک …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
اهمیت آغوش گرفتن کودک

7 اهمیت شگفت انگیز در آغوش گرفتن کودک- اهمیت بغل کردن کودک

  اهمیت در آغوش کشیدن فرزندان را نمی توان دست کم گرفت. در آغوش گرفتن مزایای زیادی برای افراد فراهم می کند، اما به صورت ویژه در رشد کودک، بسیار …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
عزت نفس در کودکان

10 نکته در زمینه ایجاد عزت نفس در کودکان

  آیا میدانید که صرفاً تمجید از کودک شما در واقع می تواند بیش از سود، آسیب رسان باشد. در ادامه یک راهنمای جامع در مورد چگونگی ایجاد عزت نفس …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
اشتراک گذاری

با کودکی که اسباب بازی هایش را به دیگران نمی دهد چه کنیم؟ آموزش اشتراک گذاری به کودک

  یکی از مشکلات رایج پدر و مادرها این است که کودکشان حاضر نیست اسباب بازی‌ها یا وسایل شخصی‌اش را با دیگران به اشتراک بگذارد و مفهوم اشتراک گذاری را …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
تربیت کودک

5 اشتباه رایج در تربیت کودک

هیچ پدر یا مادری در تربیت کودک بی‌اشتباه نیست اما گاهی اشتباه‌هایی مرتکب می‌شویم که می‌توانند کنترل اوضاع را از دستمان خارج و تربیت کودک را با چالش‌های جدی رو …

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین ویدیوها
علت اصلی لجبازی بچه ها چیست؟ لجبازی بچه ها یعنی چی ؟ در این ویدیو به بررسی علت اصلی...
سوالات شایع خانم ها راجع به دوران پیش از بارداری – قسمت اول پیش از بارداری چه نکاتی مهم است؟ و چه سوالاتی شایع است؟...
چه زمان باید از تب کردن فرزندمان نگران شویم؟ خانم دکتر هانیه شهامت در مورد تب کردن در کودکان و اینکه...
×